Hoe snel groeien nagels?

Het lijkt wel hekserij dat de nagels van je vriendin of zus sneller lijken te groeien dan de jouwe. Indien ze hun nagels vandaag kort knippen, kunnen ze in jou beleving als het ware morgen weer met leuk gelakte nagels in de vorm van de laatste trends, rondlopen. Besluit jij je nagels af te knippen moet je tenminste een weekje wachten alvorens je een french manicure kunt nemen. En dan moet je ook nog hopen dat je nagels stevig genoeg zijn, zodat er bij het verwijderen van de nagellak geen broze nagels te voorschijn komen. Dit brengt je terug bij af, aangezien het naar jou gevoel weer een eeuwigheid zal duren voordat je nagels uitgegroeid zijn. Laten we daarom even nagaan hoe snel nagels groeien en wat je kunt doen om dit groeiproces, te bevorderen.

Waarom heb je nagels?

Je hebt beslist ooit een keertje per ongeluk met een hamer op je vingertoppen geslagen of je tenen tijdens het lopen aan een steen of meubel gestoten. Je weet daardoor dat het pijnsignaal dat je toen voelde, zich als het ware over je heel lichaam verspreidde. Dit komt omdat zich een heleboel zenuwen en bloedvaten onder de huid van deze lichaamsdelen bevinden. Het verharde gedeelte aan de bovenkant van je vingers en tenen vormen een beschermend schild, waardoor je niet steeds met een van pijn vertrokken, gezicht hoeft rond te lopen.

Daarnaast hebben je nagels ook een praktische functie omdat je jezelf kan krabben als je last hebt van jeuk en ook sommige verpakkingen (al dan niet in combinatie met je tanden) zonder extra middelen kunt open maken. Het is tevens mogelijk om aan de hand van de conditie van je nagels vast te stellen of je last hebt van bepaalde ziekten zoals een longziekte, diabetes of bloedarmoede.

Waaruit bestaan nagels en hoe snel groeien nagels dan?

Zowel de nagels van je vingers als die van je tenen bestaan overwegend uit keratine. Dat is vloeibare eiwit, een stof die ook te vinden is in je huid en haar. Het zorgt voor sterke, goed groeiende nagels, geeft je een stralende huid terwijl het je haar ook glanzend en gezond maakt.

Is deze stof in balans in je lichaam dan groeien de nagels van je vingers zo een 31/2 millimeter per maand en die van je tenen 1,6 millimeter. Onder invloed van hormonen groeien ze wel een beetje sneller bij zwangere vrouwen en mannen.

(Natuurlijke) middelen om de groei te bevorderen

Wil je dus sterke en gezonde nagels hebben, is het een goed idee om de aanmaak van keratine in je lichaam te stimuleren. Dat kan gemakkelijk door voeding te eten dat eiwitrijk is of die de opname van deze stof vergemakkelijken.

Eet daarom voldoende vlees, vis en eieren en zorg er ook voor dat je de vitaminen B8 en vitamine C binnen krijgt. Verwen jezelf ook met noten in combinatie met volkoren granen bijvoorbeeld in de vorm van muesli en doe ook vaker wortelen en oranje vruchten zoals papaja en mango op je boodschappenlijstje. Door eieren en boerenkool te eten help je je lichaam ook om deze stof aan te maken.

Natuurlijk kun je ook bij een van de vele pedicures in ons land terecht voor advies, het aanschaffen van keratine producten voor je nagels of gewoon voor het laten verzorgen van je nagels. Ze helpen je graag, waardoor ook jij trots op je nagels kunt zijn en de vraag hoe snel groeien nagels, tot het verleden gaat behoren