Dat was even schrikken toen je van je arts vernam dat je diabetes mellitus, oftewel suikerziekte, hebt. Enerzijds wist je eindelijk waarom je je reeds een tijdje beroerd voelde, terwijl je anderzijds besefte dat je vanaf toen een gezondere leefstijl op na moest houden. Ook werd het nodig dat je bijzondere aandacht aan je voeten besteedde, zodat je eventuele verwondingen gelijk op een adequate manier kon laten behandelen door een diabetes pedicure. In dit artikel lees je meer daar over.
Wanneer is er sprake van diabetes mellitus
De processen in ons lichaam worden door tal van hormonen gereguleerd. Een zo een hormoon is insuline, dat helpt om je bloedsuikerspiegel in balans te houden. Soms zit het in je genen dat dit hormoon niet meer goed wordt opgenomen door je lichaam of niet meer door de cellen die daarvoor verantwoordelijk zijn, wordt geproduceerd. Je kunt echter ook aan diabetes gaan lijden omdat je te zwaar bent of te weinig beweegt, terwijl je leeftijd ook een rol kan spelen.
Diabetes mellitus en je voeten
Diabetes maakt je voeten extra kwetsbaar, vanwege het feit dat een te hoge bloedsuikerspiegel je aderen kan aantasten. Wondjes genezen dan minder snel tot niet goed genoeg, wat op den duur tot een amputatie van een teen, voet of been kan leiden.
Je merkt dat je last hebt van een diabetische voet wanneer:
– wondjes niet goed genezen;
– je last van schimmels krijgt aan je teennagels;
– je voeten extra gevoelig zijn;
– je een doof, branderig of tintelend gevoel heb in je voet; en
– er kloofjes ontstaan en je last krijgt van een droge huid.
Gelukkig hoeft het met een goeie preventieve zorg door een pedicure diabetes, niet zo ver te komen.
Wat kan een pedicure voor je doen
Een pedicure met diabetische voet specialisatie kan reeds in een vroeg stadium de conditie van je voet nagaan. Je krijgt dan adviezen over de verzorging van je voet, het beste schoeisel en zal ook in aanmerking kunnen komen voor een behandeling door een medische pedicure. Deze specialist beschikt over de juiste instrumenten om je voeten ook aan een goed inwendig onderzoek te onderwerpen. Ingeval van bijvoorbeeld een ontsteking zal hij je dan (terug) verwijzen naar je huisarts, die dan tot de behandeling van dit probleem zal overgaan.
Vergoeding van een behandeling door een pedicure diabetes
Over het algemeen kom je met je basis zorgverzekering slechts in geval van een aan diabetes gerelateerde voetaandoening, in aanmerking voor een vergoeding na specialistische hulp door een pedicure. Deze behandeling dienen behalve noodzakelijk ook preventief van aard te zijn.
Met een aanvullende verzekering kun je zowel diabetes, reumatoïde artritis en bloedvatproblemen aan je voeten laten behandelen, waarbij de dekking van de kosten per verzekeraar kan verschillen.
Let bij het uitkiezen van een pedicure er wel op dat deze deskundige op zijn minst is aangesloten bij het ProCert, de waakhond voor kwalitatieve voetzorg in Nederland.